Hoe MUD Jeans werkt aan een volledig circulaire jeans

door

Circulariteit is een hot topic en veel merken gebruiken de claim circulairinmiddels. Maar is dit altijd terecht? In deze serie deelt systeemonderzoeker Rosa Scholtens haar kennis over circulaire systemen in de mode. In dit allerlaatste artikel spreken we Bert van Son, oprichter en eigenaar van MUD Jeans. Hij werkt aan een volledig circulaire broek.

Bert van Son is oprichter en eigenaar van MUD Jeans. Dit duurzame denimmerk was Bert’s manier om het beter te doen. Na jaren in de “reguliere” mode-industrie te hebben gewerkt, en van dichtbij alle misstanden en milieuverontreiniging te hebben gezien, kon hij na de verkoop van zijn vorige bedrijf en een sabbatical beginnen aan zijn manier om op een duurzame manier bij te dragen aan deze industrie.

“Iedereen heeft jeans, en het is een van de meest vervuilende artikelen. Dus ik dacht, als je daar het verschil mee kan maken is impact echt mogelijk”, vertelt Bert. Naast hun duurzame jeans, werkt Bert op dit moment aan een volledig circulaire broek. Ik was natuurlijk benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat.

Over Mud Jeans

MUD Jeans is eerst begonnen met het maken van broeken van duurzame katoen en post consumer waste: ingezameld textielafval dat via recycling een tweede leven krijgt. Jeans gaan daarvoor door de shredder, een proces dat we eerder hebben uitgelegd in deze serie, en om die vezel sterk genoeg te houden voegen ze een beetje nieuwe biologische katoen toe aan die gerecyclede vezel. Zo krijg je een broek die toch van goede kwaliteit is. 

Dat is natuurlijk een mooi proces. Er worden zoveel broeken afgedankt, dat het qua volumes mogelijk is om een nieuwe broek van volledig ingezamelde jeans te maken. Technisch kan het alleen nog niet. De vezel wordt simpelweg te kort als je mechanisch recyclet, waardoor het garen wat je ervan maakt niet sterk genoeg is. Daarom is MUD Jeans nu druk bezig onderzoek te doen naar een andere manier van recyclen: chemisch recyclen. 

Credits: Daisy Ranoe

Chemisch recyclen

“Chemisch recyclen klinkt een beetje eng, maar het valt gelukkig wel mee. We brengen met een zoutoplossing de katoen terug tot pulp. Daar kun je weer een soort filamenten van trekken waar je een viscose-achtige draad mee kunt maken. Die is heel sterk, maar het ziet er nog niet zo stoer uit als denim”, zegt Bert. “We zijn nu aan het onderzoeken wat er gebeurt als je chemische en mechanische recycling mixt. Dat lukt al op lab-schaal, en dan heb je dus een nieuwe spijkerbroek van 100% oude spijkerbroeken.” 

Dit doet MUD Jeans niet alleen. Ze werken samen met Saxion en Circl. Economy. Bert: “Maar wij zijn wel de voortrekker hierin. En nu moeten we het opschalen. Geld ophalen om daar eind volgend jaar echt een collectie mee te maken die ook betaalbaar is voor de consument. Je kunt je voorstellen dat het eerste vierkante metertje heel erg duur was.”

Van vieze broeken naar schone broeken

Groeien dus, dat is nodig. Maar dan wel op een duurzame manier. Wat misschien een contradictie lijkt, maar dat is het niet. Want we dragen toch allemaal spijkerbroeken, dus als er minder ‘vieze’ broeken gemaakt worden – zoals Bert het noemt – en MUD Jeans meer ‘schone’ broeken kan verkopen, kunnen we op termijn allemaal een goede, schone en eerlijke broek aan. 

Credits: Daisy Ranoe

“Het gaat er daarnaast ook over dat je als merk eigenaar blijft van je product, zodat je weet wat er daarna mee gebeurt. Wij hebben een lease-concept gelanceerd voor spijkerbroeken, waarbij je een abonnement betaald voor je broek en die terugstuurt als je hem niet meer draagt. Op die manier krijgen wij altijd onze broeken terug om te recyclen. Broeken die nog goed zijn gaan onze vintage collectie in, en broeken die echt helemaal doorgefietst zijn gaan één keer per maand naar Valencia om gerecycled te worden.”

Stemmen met je geld, waar Talita hier op SoulStores over vertelt, is in dit geval dus 100% waar. Want als wij minder vieze broeken kopen, kan MUD Jeans meer schone broeken maken én investeren in nieuwe technieken voor nóg schonere broeken. Kies je bewust voor een duurzame jeans van MUD Jeans, dan kies je voor grote circulaire doelen en ambities, en daarmee voor impact.

meer Inspiratie